Voeding en dieet

Goede voeding is erg belangrijk; met wat we eten beïnvloeden we iedere dag onze gezondheid. Voeding kan dan ook heel doeltreffend worden ingezet als ‘medicijn’.

De natuurgeneeskundig therapeut besteedt van oudsher veel aandacht aan spijsvertering en stofwisseling. De opvatting is, dat verkeerde voeding het lichaam uitput en het vervuilt met afvalstoffen. Als de afvalstoffen onvoldoende worden  uitgescheiden, zullen ze tot ziekte leiden. Het is bekend dat sinds de oudheid in diverse culturen vastenperiodes en reinigingsrituelen plaatsvinden. Ook Hippocrates behandelde zieken met dergelijke methoden, zijn stelregel was: ‘ziekte begint in de darm’. Zijn logische conclusie was om ook het genezingsproces daar te laten beginnen, en dieet een centrale plaats in de behandeling te geven.

Tegenwoordig staat voeding volop in de belangstelling. Een reden hiervoor is dat er in de westerse moderne samenleving zoveel kwalijke gevolgen van verkeerde voeding te zien zijn. Meer en meer worden ook in wetenschappelijke analyses verbanden aangetoond tussen ziekte en verkeerde voeding, maar gelukkig ook tussen gezondheid en goede voeding.
In mijn voedingsadviezen ben ik pragmatisch en oplossingsgericht. Hoe kan je voeding inzetten om je beter te gaan voelen? Of nog beter: wat is én lekker én goed voor jou (en voor je hele gezin)? Wat kun je beter weglaten? Goed opgevolgde dieetadviezen leiden bij uiteenlopende klachten vaak tot een verbazend resultaat. We hebben het dan met recht over een veilig ‘medicijn’ met alleen maar positieve bijwerkingen. Als veranderingen in het dieet tot gewoonte worden gemaakt, zullen de verbeteringen bovendien blijvend zijn.
Mensen die iets willen doen aan overgewicht kunnen bij mij begeleiding krijgen. Er wordt in de eerste plaats gewerkt aan verbetering van de gezondheid. Ik werk niet met punten, grammen afwegen enzovoort: de meeste afvaldiëten mogen van mij direct in de afvalbak.