Levensloop

 

 Ik werk intussen al zo’n dertig jaar in mijn praktijk, en daar mogen best nog dertig jaren bij: natuurgeneeskunde beoefenen is een geweldig beroep! Het vervult mij met dankbaarheid als cliënten zich beter gaan voelen, als spanningen zich oplossen, als we met liefde en vertrouwen in het leven kunnen staan.

 Na een wetenschappelijke carrière heb ik in het verleden het roer om gegooid om te gaan werken in direct contact met mensen. Dat was een moeilijke maar zeer goede zet; zo vond ik het werk en leven dat me past.

 Het is allemaal begonnen met een praktijk voor reflexzone-massage. Diepe ontspanning bij mijn cliënten is het doel, mijn handen zijn het instrument. Gaandeweg ontwikkelt zich van hieruit mijn eigen stijl van werken. Ik leer diverse andere technieken van massage en lichaamswerk, pas ze toe en neem elementen op in de behandelingen. Dit is een proces dat ook nu nog steeds doorgaat. Als de toegepaste kinesiologie op mijn pad komt, groeien mijn therapeutische mogelijkheden. Door een jaar lang consulten op een basisschool te geven, bouw ik ervaring op met het behandelen van kinderen. Als instructeur organiseer ik bovendien jarenlang cursussen. Tot op de dag van vandaag neemt kinesiologie in mijn praktijk een belangrijke plaats in. In 2004 krijgt mijn praktijk een nieuwe impuls met het behalen van het diploma Gezondheidstherapeut aan de Europese Academie voor Complementaire Gezondheidszorg, een erkende H.B.O.-opleiding. Daar worden medische basisvakken onderwezen vanuit een mooie natuurgeneeskundige visie en worden diverse therapeutische richtingen aangeboden.  In mijn behandelingen komt veel meer plaats voor voeding en een gezonde spijsvertering, en ook voor de kruidengeneeskunde. Met het diploma laat ik me registreren als natuurgeneeskundig therapeut, zodat vergoeding van consulten vanuit de ziektekostenverzekering mogelijk wordt. Sindsdien ben ik lid van een beroepsvereniging, en voldoe aan de jaarlijkse opleidings- en bijscholingseisen. Ik hecht veel waarde aan brede erkenning van de natuurgeneeskunde.

 Met mijn beroep raak je nooit uitgeleerd. Het is een ontwikkelingsweg zonder einde. Alle werkdagen ben ik te vinden in de verbouwde paardenstal achter ons huis. Een eenvoudige natuurgeneeskundepraktijk met uitzicht op het kippenhok en daarachter de uitgestrekte akkers van het Roerdal. Daar probeer ik bij te dragen aan ieders geluk, ontspanning en vitaliteit. Een fijner beroep kan ik me niet voorstellen.