Er zijn in de westerse moderne samenleving steeds meer kwalijke gevolgen van verkeerde voeding te zien. Meer en meer worden verbanden aangetoond tussen ziekte en verkeerde voeding, maar gelukkig ook tussen gezondheid en goede voeding. Goede voeding kan veilig en doeltreffend worden ingezet als ‘medicijn’.
Hoe kan je voeding inzetten om je beter te gaan voelen?
Wat is én lekker én goed voor jou, en voor je hele gezin?
Wat kun je beter weglaten?
Hoe zit het bij jou met allergieën en intoleranties?
Goed opgevolgde dieetadviezen leiden bij allerlei klachten tot verbazend goede resultaten. We hebben het met recht over een veilig ‘medicijn’ met alleen maar positieve bijwerkingen. Als de veranderingen in het dieet een nieuwe gewoonte worden, zijn de verbeteringen bovendien blijvend.
De natuurgeneeskundig therapeut besteedt van oudsher veel aandacht aan spijsvertering en stofwisseling. De opvatting is, dat verkeerde voeding het lichaam uitput en het vervuilt met afvalstoffen. Als de afvalstoffen onvoldoende worden uitgescheiden, kunnen ze tot ziekte leiden. Het is bekend dat sinds de oudheid in diverse culturen vastenperiodes en reinigingsrituelen plaatsvinden. Ook Hippocrates behandelde zieken met dergelijke methoden, zijn stelregel was: ‘ziekte begint in de darm’. Zijn logische conclusie was om ook het genezingsproces daar te laten beginnen, en dieet een centrale plaats in de behandeling te geven.